Maciste

Alla andra saker.

Moderators: Jönas, Rolfen, Hellbender

Post Reply
magnus
Posts: 2427
Joined: Fri Mar 18, 2005 22:18

Maciste

Post by magnus » Mon May 25, 2015 18:34

Jag läste häromdan Roberto Bolaños sista bok A little lumpen novelita, kort sak på runt 100 sidor. Den utspelar sig i Rom och handlar om en ung tjej som med sin bror får ta hand om sig själva när föräldrarna dör i en bilkrasch. De lever ett håglöst liv som efterhand blir rätt knapert, mycket tv och video, brorsan är smått besatt av en porrstjärnan vid namn Tonya Waters och efter ett tag flyttar två kompisar som han jobbar med på ett gym in i lägenheten. De tre planerar tillsammans ett rån mot en enstörig gammal bodybuildare som bor i en stor villa han aldrig lämnar.
Den här gamle kämpen är Maciste, även känd som Mr. Universum och Franco Bruno. Namnet Maciste kommer av att han spelade hjälten i tre eller fyra filmer på 60-talet (den enda som nämns vid namn är "Maciste vs the Tartars"), han vann även titlar som Mr Italien och Mr Universum. Om filmkarriären får vi veta att han varit med i en massa filmer och att "sometimes he´d been the good guy and other times, in the end, the bad guy, because that´s how it goes, he said, in the beginning you´re almost always the good guy and in the end you´re always the bad guy". Nu är karln tjock, skallig och blind, och glåmigt blek eftersom han aldrig går ut, och huvdpersonen behövs som "sällskap". När hon inte knullar med jättekarln letar hon systematiskt och frenetiskt efter hans kassaskåp som inte verkar finnas.

Som alla Bolaños böcker (när inte inte krånglade för mycket) är den mycket bra. Undrade lite om det kunde vara någon riktig gammal peplum-stjärna han baserat sin tragiske figur på? Lustigt när genrefilmreferenser dyker upp oväntat sådär, nån som har fler exempel?

Post Reply